UID: CRPRE107

Concept Note:

Design Concept

Every place has many stories. This is the story of the reimagination of C.R. Park J block Park (Site A-4) and Market No. 1 (Site A-3) through its own eyes...

From the first look, the park and its greens began to bleed into the market flooding the sidewalk with splashes of calm to sooth the eyes and fresh air pushing past faces, seeping into the sidewalk emerging through gaps in the permeable paving. The Bus Stop was a grove of fragrant herbs, with aspiring travellers sprawled on embedded benches; and its bamboo signage, a home for birds and bees.


So ferocious was the green that it crossed over towards the market, raising the road, reforming the ground plane making it gradually step down to the market plaza as pixels of green sprung into the amphitheatre steps.


So keen was the green to travel even further that it made its way into the internal courtyard rising to the roof trickling down its walls to purify and flood the senses with freshness. Going across to the other side, planters around trees and benches bordering the planters redefined the road edge - activating it when vendors appeared at evening times.


The green travelled on with tenacity until there were no edges, no walls, just surfaces meant to be occupied by the human body, not meant to contain them.


There was a paradoxical balance of calm with bustling activity in the courtyard, The courtyard tree breathed new life, reclaimed it’s authority, as it expanded its base to invite people to nest by it. Tiny benches and planters as though born from this mother tree found themselves at shop corners; people sitting on them- maroing addas, snipping fresh mint for their tea- blended into existence. The grid had a principle, one of order to align all the encroachers and curate the signs being sent out into the world. Equality must be practised at every level, equal opportunity and exposure, an environment of healthy choice. The grid created space to celebrate its own people and their stories-the ploggers diaries, the sowers’ season charts, the next tambola party on the roof. The sun would no longer go untapped, photovoltaic panels lined the roof while still leaving room for recycled water tank, the compost corner and community vegetable planters. A system was in place for a cyclical inter- reliant model of shared living.


Interventions:
1. Park & Market Interface:

  • The boundary wall along the park will step down to allow for a visual connection between the park and the market, geometry of the lowered wall sets in motion a grid that extends to the market.

  • Planter beds and benches extend from the low park wall, onto the sidewalk with permeable pavers, offering a calm, safe walking environment with rest stops; thus organizing infrastructure around people (not the other way around).

  • There are assigned spaces for 4 vendors to set up temporary kiosks at evening times amid the glades. The bus stop is envisioned as a fragrant grove with seats nested within this grid.

  • The entire road is raised to sidewalk level allowing for accessible transition and aid in tucking away of utilities in underground channels.

  • The raised paved stretch of 60m covering the market block length is an effective tool in slowing down traffic around this junction and making it a safer experience for pedestrians. As an operative practice it is proposed to have this 60m stretch as a completely pedestrian zone on weekends; creating an atmosphere of free movement and expanded event space for open air cinemas, etc.

  • The cycle track painted in green with green pixels spread on the street guide the eye to the amphitheatre steps between the road and the market.

  • The amphitheatre, while addressing the existing level drop; breathes life into the market face, with amenities like a shaded boardgame plaza, temple mandala plaza, stage area and universal access ramp. The green grid of pavers and planters popping up along the steps re-enforce the idea of the park being an active member of this scenery.

  • Parking and dropoff zones are placed on the east facade of the market.


2. Market Courtyard & Roof:

  • Through into the courtyard, shops corners are activated with planters & seating. The central tree binds and also divides the space to allow for two larger painted play surfaces for children to enjoy while their parents shop.

  • A large wind responsive shade structure hovers over the courtyard, creating a play with light and sound.

  • The signage for stores is ordered into fitting in specified area above the shopfront leaving the upper story free for some murals with cultural references (folk characters to iconic movie posters and paintings).

  • There is also a digital (community) board to acknowledge, celebrate and inform residents about ongoing cultural activities and community achievements.

  • The roof has been activated as a space primarily energy generated both from solar and from composting waste generated within the market. Both of these feed back into the market to aid in electrical supply and a community vegetable garden also housed on the roof.

  • This still leaves some recreational space on the terrace to enjoy the interactive shade structure art and free air and sun in the winter months.

3. Khabar Avenue:

  • Across along the north end of the market plot, the edge has been redefined to hold planters with integrated seating around temporary kiosk infrastructure provisions. This edge is resplendent with chatter and laughter in the evenings with a plethora street food choice.

  • This is also where bicyclists leave the cycles they take from the community parking lot to get to the market.
     

4. Energy & Sustainability:

  • Solid waste generated on the site is to be segregated at shop level and collected on the north west edge of the plot, from where it is sent to the compost container on the roof and dispatched further in the city waste disposal system.

  • Waste water from the fish market is treated and recycled into the system for watering plants and cleaning.

  • Storm water is allowed to percolate through permeable paving & planter beds, from hardscaped surfaces it is collected on site is also redirected for recycling.

Browse through other entries

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

You can also send us your feedback/suggestion at crpark.reimagine@gmail.com

CRP_Comp Logo_Vertical_Black.png

Organised by

TMLC Logo_new1.png
TRIS-Logo-Final-R1.png

Stakeholder Group

CRPark Logo_Low.png

C.R.PARK GREEN COMMUNITY INITIATIVE